ARKKITEHTOONINEN VEISTOS - VEISTOKSELLINEN ARKKITEHTUURI

Valmistuin arkkitehdiksi Helsingissä 1962. Suunnittelutehtäväni ovat vaihdelleet sitten kaupunkisuunnittelusta rakennussuunnitteluun ja veistoksiin. Vaasan kaupunginarkkitehtina 1976 ­ 1994 tärkeimmän osan työstä muodosti julkisten rakennusten suunnittelu. Yhden virastotalon ja satamaterminaalin lisäksi suunnittelin useita kouluja ja päiväkoteja. Abstrakti taide - etenkin konstruktiiviset veistokset - on kiinnostanut itseäni jo opiskeluajoista lähtien.

Pienten veistosteni ja reliefieni materiaalina olivat aikaisemmin yleensä vaihdellen betoni, laudat ja romurauta. Omien rakennusten yhteydessä oli mahdollista kokeilla reliefien tai veistosten tekoa suurempaan mittakaavaan. Kun rakennuksia kustannuslaskijoiden vaatimuksista oli kutistettava ja yksinkertaistettava saattoi asiaa korjata arkkitehtuurin henkeen tehdyllä taiteella.

Näitä töitä rakennuksiini syntyi sitten toista kymmentä kappaletta. Vähitellen oma rakennussuunnitteluni on vaihtunut lähes kokonaan veistosten tekemiseksi. Vuodesta 1992 olen osallistunut teräsveistoksilla yhteisnäyttelyihin sekä pitänyt muutaman yksityisnäyttelyn. Viime vuosina on Vaasaan pystytetty neljä suurempaa veistostani ja v. 2002 veistos "Los cubos" Albaceteen ,Espanjaan.

Veistokseni eivät synny massaa muovailemalla vaan rakentamalla elementeistä tilaa. Liike ja rytmi, joita etsin töissäni, ovat sukua tärkeimmälle harrastukselleni. Viimeisten 20 vuoden aikana olen lentänyt purjekoneilla yli 3500 tuntia ­ jotenkin sen on täytynyt tila-ajatteluuni vaikuttaa. Kaarevat ja pehmeät liikkeet ja muodot ovat sekä lentämisessä että naisvartalossa hyveitä, omissa veistoksissani en kuitenkaan niitä kaipaa. Suorista ja kulmikkaista osista syntyy lukemattomia uusia, erilaisia tilasommitelmia. Ne vastaavat paremmin hitsattavan teräsmateriaalin vaatimuksia ja omaa luonnettani.

Kulmateräksestä, suosikkimateriaalistani, löytyy muutamia hyviä puolia: Pienikin veistos voidaan helposti ja halvalla vakiotuotteista suurentaa julkisen veistoksen vaatimaan kokoon. Veistosten osien terävät varjot muuntuvat ja elävät auringossa. Mikäli katsojakin näkemästään kiinnostuu olen pyrkimyksissäni onnistunut.